Graavilohi on loppuvuoden juhlien kunniavieras, joka taipuu moneen muotoon. Tässä reseptissä graavilohesta tehdään täyteläinen mousse appelsiinin raikkaalla vivahteella. Seuraksi lasiin kaadetaan tyylikäs riesling Chilestä.
Graavilohi on klassinen suomalainen herkku, joka löytää paikkansa pikkujoulupöydistä aina jouluaaton ja vuoden vaihteen juhlahetkiin saakka.
Tämä resepti antaa perinteiselle graavilohileivälle raikkaan, modernin twistin appelsiinin ja tillin avulla. Täyteläinen smetana ja ranskankerma yhdistettynä sitruksisiin ja yrttisiin vivahteisiin luovat maukkaan yhdistelmän, joka saa viimeisen silauksen paahteisesta mallasleivästä.
VIINISUOSITUS: Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2023 (15,98 €)
Graavilohileipien viinipariksi sopii erinomaisesti Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, joka täydentää kokonaisuuden tuomalla annokseen tasapainoa raikkaalla hapokkuudellaan ja hedelmäisillä sävyillään.
Riesling tuo juhlapöytään elegantin aromipaletin – sitruunan ja keltaomenan sävyt sekä hennot yrttiset ja pähkinäiset vivahteet korostavat graavilohen ja appelsiinin raikkautta. Juhlapöydän tarjottavat nousevat viinin kanssa uudelle tasolle!
Tämä viini on kestomenestyjä Viinilehden kilpailuissa. Vuonna 2024 Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling voitti Vuoden valkoviini -kilpailussa hopeaa ja vuonna 2023 kultaa.
Graavilohileivät (24 kpl)
Ainekset:
- 200 g graavilohiviipaleita
- 2 prk (á 120 g) smetanaa (rasvaprosentti 42 %)
- 1 prk (150 g) ranskankermaa
- 1 pieni salottisipuli, hienonnettuna
- 1 rku tilliä, hienonnettuna
- 1 appelsiinin kuori, raastettuna
- 2 rkl appelsiinimehua
- suolaa ja mustapippuria
Lisäksi:
- n. 12 viipaletta mallasleipää
- voita leipien paistamiseen
- tilliä ja appelsiininkuorta suikaleina koristeluun
Hienonna ¾ lohesta ja säästä loput koristeluun.
Vaahdota smetana sähkövatkaimella, lisää ranskankerma, hienonnettu lohi, salottisipuli, tilli, appelsiininkuori ja -mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paista mallasleipäviipaleet voissa ja leikkaa puoliksi.
Lusikoi lohitäytettä leipien päälle ja koristele lohella, tillillä ja appelsiininkuorella.
Vinkki: Jos haluat lohitäytteestä paksumpaa ja pursotettavaa, voit jättää ranskankerman pois tai korvata sen maustamattomalla tuorejuustolla.